Whatsapp
En İyi Elektrik Tesisat Ustası Firması
7/24 arayabilirsiniz

Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri

Yangın Alarm Sistemleri

Yangın alarm sistemi  , duman, yangın, karbon monoksit veya diğer acil durumlar mevcut olduğunda görsel ve işitsel cihazlar aracılığıyla insanları algılamak ve uyarmak için birlikte çalışan bir dizi cihaza sahiptir.

Bu alarmlar, duman dedektörlerinden ve ısı dedektörlerinden otomatik olarak etkinleştirilebileceği gibi, yangın ihbar butonları veya çekme istasyonları gibi manuel yangın alarmı etkinleştirme cihazları aracılığıyla da etkinleştirilebilir.

Alarmlar, motorlu ziller veya duvara monte edilebilen sirenler veya kornalar olabilir. Ayrıca, alarm çalan ve ardından bina içindeki insanları asansörleri kullanmamaları konusunda uyaran bir sesli tahliye mesajı veren hoparlör flaşları da olabilirler.

Yangın alarm sirenleri, ülke ve cihazın üreticisine bağlı olarak belirli frekanslara ve düşük, orta ve yüksek olmak üzere farklı tonlara ayarlanabilir.

Neden Yangın Alarm Sistemi Kullanılır?

Bir  yangın alarm sistemi  , bir yangının yeterince erken bir aşamada tespit edilmesini sağlamak için tasarlanmıştır, böylece risk altındaki kişiler, yangından kaçarak veya yangın söndürülerek (ayrıca kapsamlı maddi hasarları önlemek için) güvende olabilir. . İnsanlar yangından haberdar olana kadar bu önlemlerin hiçbiri kullanılamaz.

Yangın algılama ve alarm sisteminin etkinliği   , çalıştırıldığı yangının aşamasına bağlıdır. Tüm bina sakinlerinin çok fazla zorlanmadan kaçabilmeleri için, kaçış yolları, bina sakinlerinin binadan çıkış yolunu bulmakta zorluk çekmelerine neden olacak kadar dumanla dolmadan önce bir erken alarm devreye girmelidir.

Yangın Alarm Sistemleri can ve mal güvenliğini sağlamak için kullanılmaktadır.

Şunlarla korur:

  • bir yangını erken bir aşamada tespit etmek
  • bina sakinlerini uyarma ve tahliye etme
  • ilgili personelin bilgilendirilmesi
  • yardımcı işlevleri etkinleştirme, örneğin duman kontrolleri, asansör arama vb.
  • itfaiyecileri belirlemek ve yönlendirmek

Tipik olarak, bir yangın alarm sistemi aşağıdaki bileşenlerden oluşur:

  • Sistemi alarm durumuna getirebilen başlatma cihazları. Bunlar fotoelektrik duman ve ısı dedektörleri, iyonizasyon duman dedektörleri, ısı dedektörleri, kanal içi duman dedektörleri, manuel olarak çalıştırılan çekme istasyonları ve sprinkler su akış sensörleri olabilir.
  • Kornalar, flaşörler, çanlar, ziller veya birleşik üniteler gibi, amacı bina sakinlerini veya uzak bir yerde sistem alarm durumuna girdiğinde anons etmek olan gösterge cihazları. Ayrıca hava koşullarına dayanıklı ve tehlikeli konum versiyonları da mevcuttur.
  • Programlama ve çalıştırma elektroniği ve kullanıcı arabirimi içeren bir kontrol paneli, standart dal devresi kablolarıyla beslenir ve her bölge için bir tane olmak üzere değiştirilebilir devre kartları içerir. Bu, sistemin durumunu gösteren ve sorun giderme bilgileri sağlayan bir alfanümerik ekran ve saha personelinin bir alarm veya sorun sinyalini susturabilmesi, bir olaydan sonra sistemi sıfırlayabilmesi ve gerekirse yeniden programlayabilmesi için bir dokunmatik yüzey içerir.
  • Mühürlü piller, acil durum hafif pillerine benzer, ancak yangın alarm sistemleri için listelenmiştir. Bunlar genellikle, güç sınırlı bir sistem için 24VDC'yi oluşturmak üzere seri olarak bağlanmış 6V pillerdir. Piller, kontrol panelinde veya ayrı bir muhafazada bulunabilir. AC gücü kesildiğinde, piller yangından korunmada herhangi bir kesinti olmaksızın devreye girer. Tabii bir de şarj aleti var.
  • Sistemin durumunu gösteren LED'ler, bir alarm susturma anahtarı ve bir yangın alarmının başlatıldığı bölgenin görsel LED göstergesine sahip uzaktan uyarı cihazları da dahil olmak üzere yardımcı cihazlar. Elektromanyetik kapı tutucular (zemine veya duvara monte) mevcuttur. Alarm durumunda, mıknatısın enerjisi kesilir ve kapının sallanarak kapanmasına izin verilir. Daha sonra manuel olarak yeniden açılır.
  • Başlatma cihazları, 2 veya 4 kablolu başlatma cihazı devresi ile kontrol paneline bağlanır. Güç sınırlı bir sistem durumunda, paralel olarak bağlanan bir dizi başlatma cihazına giden iki kabloya 24VDC uygulanır. Her iki kablo da topraklanmamıştır ve bunlar, kontrol panelindeki konektör aracılığıyla topraklanan EMT'den veya diğer kanallardan izole edilmiştir. Polarite de önemlidir. Bu voltaj, her dedektör içindeki katı hal devresine güç sağlamak için kullanılır. Ayrıca kontrol paneli tarafından, başlatma cihazlarının ve bölge kablolarının durumunu (alarm veya alarm yok) izlemek için kullanılır.

Tipik bir yangın alarm sistemi, her biri bir başlatma cihazı devresi aracılığıyla merkezi bir kontrol paneline bağlanan ayrı bölgelere bölünmüş çok sayıda başlatma cihazına sahiptir.

Kontrol paneli, başlatma cihazları, gösterge cihazları, ilgili tüm saha kabloları, telefon bağları ve kendi dahili kabloları ve devre kartları üzerinde denetim işlevlerini yerine getirir.

Neden Yangın Alarm Sistemi Kullanılır?

Yangın Alarm Sistemleri can ve mal güvenliğini sağlamak için kullanılmaktadır.

Şunlarla korur:

a. bir yangını erken aşamada tespit etmek
b. bina sakinlerini uyarma ve tahliye etme
c. İlgili personeli bilgilendirmek
d. yardımcı işlevleri etkinleştirme, örneğin duman kontrolleri, asansör hedef arama vb
e. itfaiyecileri belirlemek ve yönlendirmek

Yangın alarm sistemi nasıl çalışır?

Bir yangın alarm sistemi üç (veya daha fazla) durumdan birinde çalışır: normal, alarm ve sorun. Durum her zaman alfanümerik ekranda rapor edilir.

Sistem alarma geçerse bina genelindeki gösterge cihazları söner. Bunlar, bazı kişiler için çok yüksek sesli kornalar veya bakım evi gibi diğerlerinde daha yumuşak çan sesleri olabilir.

Kontrol paneli, uygulanan DC voltajı aracılığıyla, başlatıcı cihaz devrelerini kısa devre ve açık kablolama açısından her zaman izler. Başlatma cihazları normalde açıktır.

Yangın durumunda sıfıra yakın ohmda iletken olurlar. O halde, kontrol panelinin alarmsız durum ile açık kablo arızası arasında ayrım yapması nasıl mümkün olabilir? Bu, bir hat sonu direnci aracılığıyla gerçekleştirilir.

 

Kontrol paneli ayrıca kendi kablolarının ve bölge kartlarının işlevselliğini de izler ve ekranda sorun bildirilir.

Yangın alarm sisteminin bir diğer özelliği de alarm durumunda sesli arama yapabilmesidir. İki özel telefon hattı bağlanır ve sistem programlanmış talimatlara göre periyodik olarak test aramaları gerçekleştirir. Her iki telefon hattı da bağlanmazsa, sistem arıza durumuna geçer ve böylece onarımlar yapılabilir.

Bireysel duman dedektörlerinin aksine, bir yangın alarm sisteminin özü, uyumlu bir şekilde göstermek için kablolanmış olsalar bile, merkezi bir konumdan denetleniyor olmasıdır. Denetim kavramının tamamı kritiktir.

Bu, bir kişinin konsolda oturduğu ve her zaman onu izlediği anlamına gelmez. Bunun anlamı, tüm devrelere bir denetleyici voltajın uygulanması ve ekipmanın ve kabloların sağlam olduğunu doğrulamak için akım akışının elektronik olarak izlenmesidir.

Örneğin touchpad arızası nedeniyle sistem alarma geçer ve susmazsa, bölge yangın kontrolü yapıldıktan sonra güç kesilerek sistem devre dışı bırakılabilir.

Önce pil dizisinin bir tarafını, ardından siyah-beyaz-yeşil gelen güç konektörünü çıkarın. Bir yangın alarm sistemi devre dışı bırakılırsa, bakım ve güvenlik personeli bina genelinde yangın devriyeleri başlatmalıdır.

Telefonla izleme kuruluşuna bilgi verilmeli ve sigorta şirketiyle, kapsamın geçersiz olmadığını doğrulamak için temasa geçilmelidir.

Yangın Alarm Sistemi Soruları ve Cevapları

Gerçek ve yanlış alarm arasındaki fark nedir?

Hiçbiri. Tüm alarmlar gerçektir ve alarm sisteminden geçen elektrik akımının kesilmesinden kaynaklanır. Alarmlar, bir çekme istasyonunu etkinleştiren biri tarafından, bir duman dedektörünün yanında yanan tost gibi basit bir şeyle veya gerçek bir yangınla çalabilir.

Bir alarm çalarsa, buna bir şey sebep olmuştur. Yangın olmayabilir, ama hayatını bunun üzerine bahse girme. Müdahale eden İtfaiye gibi yetkili bir makam tarafından aksi belirleninceye kadar, tüm alarmlara yangından kaynaklanmış gibi davranılmalıdır. Yıllar içinde, gerçek yangından kaynaklanmayan bir alarmı karakterize etmek için "yanlış alarm" teriminin aşırı kullanımı nedeniyle yangın alarmlarına yanıt olarak tehlikeli bir rahatlık geliştirdik.

Bir yangın alarmı duyarsam ne yapmalıyım?

Derhal binanızı boşaltın ve amirinizin buluşma noktası olarak belirlediği alana gidin. Güvenlik nedeniyle, bölgenizde olmasa bile herhangi bir alarm duyarsanız tahliye etmelisiniz.

Elektrikçiye mi ihtiyacınız var?
Elektrik Tesisat ustası mı arıyorsunuz?

HEMEN ARA